Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

Care este diferența dintre auditul intern și auditul ISO 9001?

Adăugat de constantin.ivanel la M, 10/11/2011 - 00:00

Ce presupune fiecare dintre audituri?

0
Scorul tău: None

Întrebarea este puțin ambiguă probabil deoarece cultura standardelor ISO de management este relativ nouă în România.

Standardele ISO de management prevăd cerințe legate de realizarea a cel puțin un audit intern de sistem de management în fiecare an indiferent dacă sistemul de management se referă la calitate, securitatea informației, mediu, etc. Sintagma audit intern este percepută însă de multe persoane ca referindu-se la auditul financiar. Cele două tipuri de audit, deși partajează principii comune se referă la domenii diferite. Auditarea operațiunilor financiare ale unei organizații este diferită de auditarea proceselor sale de producție.

Auditul intern poate fi așadar audit intern financiar sau audit intern al Sistemului de Management al Calității conform ISO 9001.

Confuzia între cele două tipuri de audit este destul de răspândită probabil și din cauza faptului că în România sunt extrem de puține organizații certificate ISO 9001 dar sunt foarte multe care s-au confruntat cu auditul financiar.
Este bine de menționat că auditul financiar în România se efectuează conform legii după modelul american care este diferit ca abordare de standardele de management ISO adoptate ca standarde UE.

0
Scorul tău: None
© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.