Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

Care este diferența dintre CMM și ISO 9001?

Adăugat de Vlad Miron la S, 12/03/2011 - 01:00

Care dintre standarde este mai bun?

0
Scorul tău: None

Întrebarea are sens numai în contextul companiilor producătoare de software. CMM (Capability Maturity Model) este un model de maturitate a procesului de dezvoltare de software - un model evolutiv a capacităţii companiei de a dezvolta programe pentru calculator. În noiembrie 1986, Institutul American de Inginerie Software (SEI) în cooperare cu Mitre Corporation a creat modelul maturității capacității de dezvoltare software.

Multe companii și-au finalizat proiectele cu depăşiri semnificative de termene şi buget.. Dezvoltarea acestui model a fost necesară pentru ca guvernul federal american să poată evalua în mod obiectiv furnizorii de software şi abilităţile lor de a gestiona proiecte mari. Conceptul-cheie al standardului este acela de maturitate organizaţională. O organizaţie matură are deja definite procedurile pentru dezvoltarea de software şi management de proiect. Aceste proceduri sunt permanent îmbunătățite după cum este necesar.

CMM descrie deci principiile şi practicile care stau la baza maturităţii proceselor software şi intenţionează să ajute organizaţiile să îmbunătăţească maturitatea propriilor procese software în termeni de evoluţie şi să sistematizeze procesele haotice. CMM este organizat pe 5 niveluri de maturitate. Fiecare nivel de maturitate furnizează o piatră de temelie pentru îmbunătăţirea continuă a procesului. Nivelurile de maturitate introduse de standardul CMM sunt:1. inițial, 2. repetabil, 3. definit, 4. condus, 5. optimizat.

ISO 9001 dezvoltat de Organizaţia Internaţională de Standardizare, pe de altă parte, este un standard de management al calității proceselor de producție indiferent de natura acestora. Legat de aceste două standarde există câteva întrebări frecvente:
- La ce nivel CMM ar trebui să fie o organizaţie conformă ISO 9001?
- Se poate defini o echivalență între CMM și ISO 9001?
- Managementul calităţii software şi eforturile de îmbunătăţire a procesului trebuie să se bazeze pe ISO 9001 sau pe CMM?

CMM şi standardul ISO 9001, împărtăşesc preocupări comune privitoare la managementul calității. Literatura de specialitate arată că structurile de dezvoltare software care satisfac cerinţele ISO 9001 satisfac majoritatea obiectivelor de asigurarea a cailtăţii de pe nivelele 2 şi 3 ale CMM. Deoarece multe din practicile definite în CMM nu sunt prezente îm ISO 9001 este posibil ca o structură aflată doar pe nivelul 2 al modelului CMM să poată primi certificarea ISO 9001. Deşi există şi multe aspecte care sunt definite în ISO 9001 dar nu apar în modelul CMM este sigur că o structură de dezvoltare software care se situează la nivelul 2 sau 3 CMM nu are nici o problemă în obţinerea unei certificări ISO 9001.

0
Scorul tău: None
© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.