Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

Ce înseamnă guvernanță? Ce sens are termenul în legătură cu dezvoltarea de proiecte?

Adăugat de Paul Matache la J, 12/08/2011 - 01:00

Ce înseamnă guvernanță? Ce sens are termenul în legătură cu dezvoltarea de proiecte?

0
Scorul tău: None

Termenul de guvernanță nu este prezent în dicționarul limbii române. Cu toate acestea el este utilizat din ce în ce mai frecvent în vorbirea curentă fiind un echivalent pentru englezescul “governance”. "Governance" are o traducere clară în limba română care înseamnă: conducere, administrație, cârmuire, stăpânire, guvernare.

Prin urmare “guvernanța” este actul de a conduce. În cazul guvernelor actul de conducere se referă la deciziile legate de aşteptările publicului, garantarea puterii sau verificarea performanţei. Poate fi un proces separat sau o parte din procesele de management sau conducere.

În cazul unei întreprinderi sau a unei organizaţii non-profit, “guvernanța” se referă la management coerent, politici de coeziune, orientare, procese şi drepturi de decizie pentru un anumit domeniu de responsabilitate.

Nevoia de a crea un termen nou în limba română probabil a survenit pentru a face o disticție cât mai clară între actul de conducere exercitat de un guvern și conducerea exercitată în cazul unor structuri economice, sociale sau de altă natură.

Referitor la dezvoltarea de proiecte “guvernanța” semnifică totalitatea proceselelor care trebuie să aibă loc pentru ca proiectul să fie încheiat cu succes.

0
Scorul tău: None
© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.