Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

Ma intereseaza criptografia si diferitele tehnici ce se aplica in prezent in acest domeniu.

Adăugat de ionut.ghenea la M, 01/15/2013 - 01:00

In acest context as vrea sa ma documentez cu privire la “filigranare”.

0
Scorul tău: None

Un filigran este un model distinct incapsulat intr-un document, imagine, video sau audio, de catre cel care se afla la originea datelor pentru a asigura recunoasterea si respectarea dreptului de proprietate.. De exemplu, filigranarea utilizata in bancnote are scopul de a intari increderea posesorilor ca se acestea nu au fost falsificate, scopul fiind acela al securizarii bancnotelor originale.

Un filigran poate fi invizibil (cu ochiul liber) sau insesizabil auzului insa orice astfel de instrument de securizare este proiectat impreuna cu mijlocul asociat de detectare si extragere necesar pentru a verifica autenticitatea/ a afla sursa datelor.

Datele filigranate sunt o functie a unui identificator/ cheie unica pentru autor. Astfel, daca mai multe copii ale dxatelor sursa au fost filigranate separat, fiecare dintre ele va fi prelucrata cu o cheie proprie sau, cu alte cuvinte, fiecare copie are “ amprenta” ei. Prin tinerea evidentei fiecarei chei folosite pentru fiecare beneficiar este usor de urmarit cine incalca dreptul de proprietate.

In spatiul cibernetic filigranele se utilizeaza pentru stabilirea incalcarilor dreptului de autor, detinatorii de copyright inserand propriul filigran (sub forma unui simbol introdus cu PhotoShop, CorelDraw sau alt editor de imagine) ce va putea fi afisat de catre utilizatorii care folosesc acelasi produs de editare a imaginii. Prin selectarea simbolului respectiv utilizatorul poate afla cine detine dreptul de autor pentru imaginea respectiva. Exista de asemenea produse software de cautare ce identifica imaginile filigranate utilizate fara drept.

Si in sfera obiectelor mizicale se utilizeaza in mod similar filigranarea pentru a sprijini combaterea pirateriei. Exista produse software ce incapsuleaza informatii sursa (titlul, artistul, producatorul, etc.) in fisierul audio, ulterior motoarele de cautare astfel configurate identificand piesele distribuite/ difuzate inafara dreptului de autor.

0
Scorul tău: None
© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.