Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

Ce este produsul software PGP?

Adăugat de cristina ursan la M, 01/15/2013 - 01:00

Este util pentru schimbul de informatie prin Email?

0
Scorul tău: None

Produsul PGP a fost creat in anul 1992 de catre Philip Zimmermann sub forma unui freeware ce promova utilizarea pe scara larga a criptarii (Pretty Good Privacy). PGP este foarte popular si datorita controverselor starnite in jurul lui prin aceea ca Zimmerman a fost acuzat de nerespectarea sistemelor americane privind exportul de sisteme criptografice. El a difuzat produsul prin Internet si arhive publice conducand la o raspandire rapida si generala a acestuia, astfel incat in scurt timp a ajuns sa fie folosit de catre toate categoriile de utilizatori, de la studenti si particulari pana la organizatii nationale, internationale etc.

PGP este un pachet de programe destinat protectiei postei electronice si a fisierelor prin cifrare clasica cu chei publice. Cu ajutorul sau se pot stabili modalitati sigure de comunicare intre persoane fara sa fie necesara schimbarea in prealabil a unor chei de cifrare. PGP satisface trei cerinte fundamentale de securitate a postei electronice: caracterul privat (doar destinatarul poate citi continutul unui mesaj), autentificarea emitatorului, autentificarea mesajului

Când un utilizator foloseste PGP pentru a cripta un text clar, parcurge urmatorii pasi :

* Primul pas consta în comprimarea textului clar primit. Acest lucru are 2 avantaje: în primul rând dimensiunea textului de criptat este mult redusa si astfel criptarea va dura mai putin, si în al doilea rând comprimarea va creste securitatea criptarii. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea tehnicilor de criptanaliza se bazeaza pe analiza frecventei de aparitie a unor grupuri de 2 sau 3 litere în cadrul diverselor texte (de exemplu pentru limba româna cel mai frecvent grup de litere este `re`). Compresia însa reduce numarul de aparitii a unor astfel de grupuri si astfel creste si securitatea criptarii.

* Pasul urmator consta în generarea unei chei unice aleatoare care va fi folosita pentru a cripta textul comprimat, folosind un algoritm de criptare simetric foarte rapid. Cheia folosita va fi mai apoi la rândul ei criptata folosind cheia publica a receptorului, si apoi va fi trimisa împreuna cu textul criptat catre receptor.

* Odata ajuns la destinatie, receptorul va decripta cu cheia sa privata cheia de criptare, pe care o va folosi apoi pentru a decripta mesajul primit. În acest mod este folosita atât viteza de criptare mult mai mare a algoritmilor simetrici cât si algoritmii de criptare asimetrici pentru a usura schimbul de chei simetrice.

0
Scorul tău: None
© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.