Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

Inovare deschisă

Adăugat de Paul Matache la S, 06/20/2015 - 00:00

Ce este inovarea deschisă?

0
Scorul tău: None

Inovarea deschisă este un termen introdus de profesorul Henry Chesbrough [1] în cunoscuta sa carte, Open Innovation: The New Imperative for Creating and Profiting from Technology. Harvard Business School Press, Boston, M.A., 2003.. Acest concept este legat de managementul proceselor de inovare și presupune atât folosirea resurselor de cunoaştere interne, cât şi externe, pentru a dezvolta mai rapid o tehnologie care apoi să deschidă şi mai mult orizonturile unei pieţe. Altfel spus, firmele sau companiile ar putea şi chiar ar trebui să-şi partajeze brevetele, ideile şi accesul la o piaţă, în contextul în care numai aşa tehnologia ar putea avansa continuu reducând consumul de resurse.

În centrul paradigmei inovare deschisă este presupunerea că întreprinderile nu pot conduce singure toate activităţile de cercetare dezvoltare, dar pot să valorifice cunoştinţele externe care pot fi licenţiate sau cumpărate. În acelaşi timp, inovarea deschisă presupune că idei şi cunoştinţe interne aflate în afara afacerilor curente ale firmei pot fi plasate pe piaţă prin canale externe pentru a genera valoare suplimentară.
Elementele cheie în inovarea deschisă sunt:

- Management strategic Drepturi de Proprietate Intelectuală (DPI);
- Cercetare&Dezvoltare (C&D) strategică;
- Tehnologie și model de afacere;
- Inovare comercială;
- Parteneriat reciproc avantajos;
- Proces de dezvoltare a produsului de bază;
- Construirea unui ecosistem de inovare;
- Îmbunătățirea randamentului investițiilor în (C&D).

Mai multe informații la adresa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Open_innovation

0
Scorul tău: None
© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.